Σαλάτα με μαριναρισμένο κολοκυθάκι, ξύγαλο Σητείας, πέστο & άνθη πουράντζας

Μαζεύουμε τα κολοκυθάκια πρωί-πρωί από το κτήμα μας (εννοείται βιολογικής καλλιέργειας). Τα μαρινάρουμε με βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, χυμό λεμονιού και μοσχολέμονου και φρέσκα μυρωδικά (δυόσμο, βασιλικό, μέντα και λουίζα) και τα σερβίρουμε σε μια μοναδική σαλάτα με ξύγαλο Σητείας και πέστο πουράντζας (Borago officinalis) που γαρνίρουμε με τα λεπτεπίλεπτα…

Continue reading

Πουράντζα (Borago officinalis), το χόρτο της χαράς στην κουζίνα μας

“Εγώ το βοράγκο, δίνω πάντα κουράγιο” έγραφε το 1597 ο μεγάλος βοτανολόγος John Gerard. Νωρίτερα τον 15ο αιώνα, ο Μοναχός Αγάπιος από την Κρήτη έγραφε ότι “όταν το τρώγεις γίνεσαι καλόκαρδος”. Σε αντίστοιχο τόνο και ο John Evelyn, το 1699 έγραφε “Είναι γνωστές οι αρετές του στο να αναζωογονεί τους…

Continue reading

Χειροποίητη καπνιστή πέστροφα

Στους πρόποδες του όρους Βόρας, στα πεντακάθαρα νερά των πηγών Αγάθης βρίσκεται το εκτροφείο πέστροφας των συνεργατών μας, που περιλαμβάνει και ένα μικρό καπνιστήριο. Τα ολόφρεσκα ψάρια καπνίζονται αργά για 3 μέρες με ξύλα οξιάς και αρωματικά χόρτα, χωρίς συντηρητικά και πρόσθετα, αποκτώντας εκπληκτικά αρώματα και γεύση, χωρίς να αλλοιώνεται…

Continue reading