Ριζότο με άγρια μανιτάρια, λάδι μαύρης τρούφας και πεκορίνο Αμφιλοχίας

Άγρια Βασιλομανίταρα για το ριζότο μας

Ριζότο με άγρια μανιτάρια, λάδι μαύρης τρούφας και πεκορίνο Αμφιλοχίας.
Ένα μοναδικό πιάτο με πλούσια γεύση και έντονα αρώματα που μας μεταφέρει νοητά σε ένα υγρό, παραμυθένιο δάσος. Για να το φτιάξουμε χρησιμοποιούμε:
Ρύζι arborio από την Βόρειο Ιταλία, γιατί απελευθερώνει το άμυλό του συνεχώς κατά τη διάρκεια του βρασμού και μας εξασφαλίζει το ανάλογο χύλωμα.
Σπιτικό ζωμό λαχανικών που φτάχνουμε εμείς με την προσθήκη αρωματικών χόρτων. Ένα από πιο σημαντικά συστατικά καθώς το ρύζι σιγοβράζει μέσα σε αυτόν, απορροφώντας τα αρώματά του.
Αποξηραμένα μανιτάρια Α’ ποιότητας που προμηθευόμαστε από τα Γρεβενά και ο φυσικός τρόπος αποξήρανσής τους εξασφαλίζει αναλλοίωτα όλα τα συστατικά τους, αλλά και πλουσιώτερα αρώματα και γεύση από τα φρέσκα:

  • Βασιλομανίταρα (Boletus edulis), ένα από τα πιο νόστιμα άγρια μανιτάρια (και ίσως το πλέον δημοφιλές), με άρωμα κάστανου και φουντουκιού.
  • Μαύρες τρομπέτες (Craterellus cornucopioides), ένα εξαιρετικά νόστιμο μανιτάρι με άρωμα βανίλιας.
  • Χρυσές τρομπέτες (Craterellus lutescens) με γλυκιά και ευχάριστη γεύση και έντονα φρουτώδη αρώματα.
    Στο τέλος (γιατί τα τα αρώματα της τρούφας είναι πτητικά και χάνονται με την έντονη θερμότητα) προσθέτουμε λάδι Μαύρης τρούφας (Τuber melanosporum), από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής που εκτός από το μοναδικό, εθιστικό άρωμά της έχει την ιδιότητα να αναδεικνύει τις γεύσεις των άλλων υλικών.

Επιπλέον ενσωματώνουμε στο ριζότο τριμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας (ένα επιτραπέζιο σκληρό τυρί με πλούσιο άρωμα και χαρακτηριστική πικάντικη γεύση που παράγεται αποκλειστικά από φρέσκο παστεριωμένο πρόβειο γάλα) που βοηθά να αποκτήσει το ριζότο μας την επιθυμητή κρεμώδη υφή του. Και στο πιάτο πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πεκορίνο και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δοκιμάστε το!!!

Comments are closed.