‘Hahles’ a traditional dish from Lesvos

Οι «χάχλες», ένα παραδοσιακό πιάτο της Λέσβου και πάλι στην Rediviva.
Παραδοσιακά ο τραχανάς φτιάχνεται τον Σεπτέμβρη, τότε που τα χωριά μας μοσχομυρίζουν φρεσκοφτιαγμένο, απλωμένο τραχανό. Έτσι και οι χάχλες, βαρκούλες από ξινόχονδρο τραχανά, φτιαγμένες από χόντρο (χοντροαλεσμένο στάρι) ζυμωμένο με ξυνισμένο πρόβειο γάλα. Οι γυναίκες του Γυναικείου Συνεταιρισμού «Τα Λεύκα» στο ορεινό κτηνοτροφικό χωριό της Άγρας Λέσβου, (από όπου και τον προμηθευόμαστε) τις φτιάχνουν παίρνοντας μικρές ποσότητες τραχανά στην παλάμη τους και δίνοντάς τους σχήμα μικρής σκάφης, κοίλης από τη μια και κυρτής από την άλλη, σε σχήμα στρογγυλό με υπερυψωμένα πλαϊνά, σαν βαρκούλες. Τις τοποθετούν σε λαδόχαρτο και φροντίζουν να τις γυρίζουν καθημερινά, μέχρις ότου να ξεραθούν στον ήλιο, σε δυο-τρεις ημέρες περίπου. Άλλωστε η λέξη χάχλα προέρχεται από το τουρκικό ρήμα kakla = ξηραίνω στον ήλιο και στον αέρα.
Από τις αρχές Αυγούστου που τελείωσαν τα αποθέματά μας, μας είχε λείψει. Αλλά σήμερα προμηθευτήκαμε φρεσκοφτιαγμένες χάχλες και πλέον τις προσφέρουμε στη Rediviva. Πρώτα τις περιχύνουμε με λευκό κρασί και αφού τις γεμίσουμε με ένα μίγμα ντομάτας, κόκκινης πιπεριάς, μανιταριών, άνηθου ή μάραθου και φέτας τις ψήνουμε στο φούρνο για 10 λεπτά.

Καλοφάγωτες !

Comments are closed.